Een bedritueel, snel naar dromenland
Welke dingen doe jij voordat je in slaap valt? Jij hebt vast zo je vaste stappen om tot rust te komen. Waarom zou dit niet voor onze kindjes zo zijn? Slapende kinderen zijn voor veel ouders een luxe. Mijn eigen slaap is goud waard en dat mijn kindjes goed slapen is niet vanzelf gegaan. Wij hebben een bedritueel geïntroduceerd. Een ritueel? Jep, een ritme zonder huilen. Dat past goed bij mij! En een blije baby, daar doe je het toch voor! Ik wel, in elk geval.
Onze peuter zijn start na de geboorte is welgezegd niet makkelijk geweest. Het duurde even voordat wij als verse ouders de symptomen zagen als het vele huilen en andere signalen tijdens en na elke voeding. Zo zielig om je baby’tje zoveel pijn te zien hebben. Voor mij als mama is het huilen van een baby ondraaglijk. Dat is mijn instinct, niets aan te doen. Veel troosten, vasthouden, voeden, wiegen en knuffelen. Tot na vijf weken de diagnose van ‘verborgen reflux’ bekend werd. Slapen was zo belangrijk voor hem, maar door de pijn lukte dat maar niet. Na zeven weken konden we dan eindelijk de ergste pijn wegnemen, zonder medicatie in ons geval. Toen was er ruimte om het slapen aan te pakken. Wij zijn zo goed geholpen door het boek ‘Baby in een droomritme’ van Stephanie Lampe.
De stapjes naar dromenland
We hebben uiteraard eerst gekeken waar de oorzaak van het huilen en onrust (zijn het buikkrampjes, spruw, koemelkallergie, ziek of iets anders zoals in ons geval verborgen reflux). Even voorbereiden welke stapjes wij in het bedritueeltje wilden en hoeveel slaap bij de leeftijd van ons kindje past en uiteraard welke aanpak past bij ons? Daar lag ons bedritueel, een ritme van slapen-verschonen-voeden-knuffelen-slapen. En toen zijn we er een week vol voor gegaan, echt 100%. Gogogo! En moeilijke momenten waren er absoluut in die week, dat hoort erbij.
Ons ritme
- Stap 1 – Wakker worden; is het slaapje al lang genoeg geweest dan uit bed halen. Anders troosten en weer neerleggen.
- Stap 2 – Verschonen en voeden; ongeveer 2 uur tussen de voeding was bij ons normaal. Dit hangt wel van de leeftijd af. Omdat onze oudste zo moe was, hebben wij hem wel geprobeerd hem wakker te houden tijdens de voeding. Dit was af en toe hilarisch, van zingen tot aan hem uitkleden. Je had er bij moeten zijn…
- Stap 3 – Knuffelen en spelen; zo fijn!
- Stap 4 – Naar bed; bij de eerste slaapsignaaltjes (oogjes wrijven, hangering worden, gapen of huilen) hup naar bed. Waarbij overdag de kamer licht is en de nacht donker.
Popje, speentje, liedje (het bedritueel)
Baby mag naar bed (ja, ook overdag in eigen bed) en dan zoveel mogelijk wakker. Door het volgen van een routine wordt duidelijk: “Hé, ik mag gaan slapen!”. Dit is voor ons een onderdeel van het bed ritueeltje. Wij hebben gekozen om voor het slapen nog even lekker te knuffelen en te vertellen dat het tijd is om te gaan slapen. We zingen ‘slaap kindje, slaap’ en leggen met een slaapzak in bed. Wensen weltrusten (met een kusje of aai over de bol), leggen er een knuffeltje en speentje erbij en voor de nacht doen we nog een muziekje aan. Dan gaat het licht uit en lopen wij rustig de kamer uit. Deze routine volgen we elke dag weer.
Maar direct slapen, dat lukt niet altijd. Zeker die eerste week niet! Tja, en dan. Nou, na paar minuten opnieuw het bedritueeltjes starten! Niet uit bed halen, maar troosten in bed door te vertellen dat het tijd is om te gaan slapen, sussen, ‘slaap kindje, slaap’ en zo verder. En weer rustig de kamer uit lopen. Onze kindjes zetten nog even door… Wij herhalen na weer een aantal minuten het ritueeltje. En soms lukt het slapen nog niet. Oppakken en troosten in de armen wordt voor ons de volgende stap. Wij gaan bijvoorbeeld wiegen, wandelen, dragen of iets dergelijks. Een nieuw slaapje volgt na ongeveer 45 minuten, dus het volgende slaapje dient zich vanzelf weer aan!
Na een paar maanden (en bij komst van tandjes) hebben wij voor een wat uitgebreider avondritueel gekozen. Bij het naar bed gaan wordt eerst gewassen, tanden gepoetst en een boekje gelezen. Daarna zingen we ‘slaap kindje, slaap’ en zo verder :D.
En nu verder
Inmiddels is het ritme een manier van slapen. Ook bij de geboorte van onze dreumes hebben wij het slaapritme voorop gesteld. En ja, dat houdt in dat wij bij beide kindjes af en toe ervoor kozen om niet de deur uit te gaan. Sprongetjes? Drukke dag? Vakantie? Het ritme is en blijft er. Het slapen gaat zo fijn, ik wil niet anders!
De eerste twee jaren geven wij een speentje in bed gegeven, daarna bouwen we het gebruik van de speen af. Hoe was dat hebben gedaan? Daar zal ik binnenkort meer over vertellen.
Een bedritueel zien wij als een onderdeel van onze opvoeding aan de kindjes. Iedere mama en papa kiest uiteraard zelf zijn opvoeding. Bovenstaande routine is voor mij persoonlijk een goede methode. Wellicht heb ik je kunnen inspireren. Maar wat ik al zei, jij bepaalt zelf waar jij voor kiest. Mocht je vragen hebben over onze aanpak dan mag je mij altijd een berichtje of mailtje sturen!