5 tips voor een relaxte ochtend routine met kinderen

5 tips voor een relaxte ochtend routine met kinderen

Nu Thijs naar school gaat is ons ochtendroutine anders. Dáág vrijheid! Hallo vast tijden. Hoe ik ervoor zorg niet te haasten met twee kinderen? Én toch op tijd bij het kinderdagverblijf en school aan te komen? Hoe wij niet rennen en vliegen in de ochtend? Dat deel ik graag hieronder met jullie.

Voorbereiding is het halve werk

Elke avond ruim ik het huis 10 minuten op. Ik vind het heerlijk om de volgende morgen rustig (en met minder prikkels van rondslingerend speelgoed) wakker te worden. Ik dek de tafel. Ik leg de vitamines klaar. De trommels voor naar school maken wij wel in de ochtend. Dit bereid je net zo goed voor in de avond. Of zelfs belegd brood voor een week in de vriezer leggen. Handige tips die ik kreeg van andere mama’s!

Zet de wekker 15 minuten eerder

Sinds ik de wekker een kwartier eerder zet, ervaar ik veel meer rust. Wat een verschil! Een poepluier tussendoor? “Geen nood, we hebben de tijd.” Een beker melk over de vloer? “Ruim ik op. Er is nog tijd.” De sokken gaan niet aan bij de vierjarige? “Probeer zelf nog een keer.” Ik heb meer geduld en straal rust uit. Verademing!

Een gezond ontbijt is een goede start van de dag

Wij ontbijten elke ochtend. Ik sla geen ontbijt over, omdat ik er echt in geloof dat een (gezond) ontbijt een goede dosis energie geeft om de dag te beginnen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je bloedsuikerspiegel langer stabiel blijft na een gezond ontbijt. Gevolg? Snaaigedrag in de middag is een stuk minder. We ontbijten met havermoutpap, (groene) smoothies, gezonde chocolademousse, bananen-pancakes, griekse yoghurt met granola en veel meer. Eigenlijk eet ik in de ochtend geen brood, dat bewaar ik voor de lunch. Ik bedenk mij nu dat ik binnenkort wat van mijn favoriete ontbijtrecepten met jullie ga delen!

Ik heb inmiddels een vijftal snelle en lekkere gezonde ontbijtjes waar ik graag op terugval. Op vrije dagen probeer ik ook eens wat nieuwe receptjes. Voor de afwisseling.

“Ik heb meer geduld en straal rust uit. Verademing!”

Aandacht voor de kinderen

Sinds ik in de ochtend meer tijd heb gecreëerd, lees ik na het ontbijt vaak nog een klein verhaaltje aan de kinderen voor. Even met zijn allen op de bank knuffelen en voorlezen. De kinderen hebben echte aandacht van mij en ik heb zelf een rustmomentje in een drukke ochtendspits. Echt de moeite waard om eens te proberen!

Kinderen helpen graag

Onze kinderen worden snel zelfstandig. Fysiek kan ik de kinderen niet altijd helpen (die bekkeninstabiliteit….grrr). Gelukkig helpen kinderen graag mee. Dat zit in hun genen. Echt. Vooral met een klein beetje enthousiasme. “Wie pakt de lepels voor de pap?” “Wie pakt de melk uit de koelkast?” “Wie schenkt de bekers in?” “Zet je jouw bord en bestek op het aanrecht?” “Wie zoekt het voorleesboekje uit?” “Wie heeft als eerste zijn sokken aan?” “En wie heeft als eerste zijn of haar jas aan?” Allebei helpen ze mee op hun eigen niveau. En elk succesvol opgepakt taakje is er een minder voor mij. Win-win. Tussendoor spelen ze uiteraard, het blijven kinderen natuurlijk.

Heb jij een tip om je ochtend soepeler te laten verlopen? Of heb je een lekker en makkelijk ontbijtrecept? Hieronder delen is fijn!