Met deze 7 stappen is je kind klaar voor de eerste schooldag!

Met deze 7 stappen is je kind klaar voor de eerste schooldag!

Over een aantal maanden wordt mijn energieke peuter een kleuter. Tijd voor naar school! Naast dat het voor hem spannend is, is het ook een verandering voor ons als ouders. Wat komt er de aankomende periode eigenlijk allemaal bij kijken? Van school uitzoeken, de eerste schooldag, schoolspullen tot lunchtrommels vullen. Dat bespreek ik graag allemaal stap voor stap met jullie. En mijn tips krijg je er ook bij :D.

Een school uitzoeken

In sommige plaatsen kun je een school uitzoeken voor je kind. In veel delen van het land is er geen keuze. Andere scholen zijn dan te ver weg, passen niet bij de opvoeding of andere redenen. Wij wonen in een buurt waar veel basisscholen zitten en wij hebben dan ook ruim van te voren (kuch kuch 1,5 jaar geleden) ons georiënteerd. Waar let je op bij het uitzoeken van een school? Wij hebben destijds in onze vriendenkring rondgevraagd waar we op konden letten. Ik noem hierbij een aantal punten. Ik zal ze ongetwijfeld niet allemaal opnoemen hoor, maar dit waren voor ons de 14 belangrijkste zaken:

 1. Hoe is de ligging van de school ten opzichte van ons huis?
 2. Hoe is de route naar school toe? Is deze veilig te fietsen?
 3. Welke onderwijsmethode(n) heeft de school?
 4. Hoe gaan ze om met pesten, hebben ze een pestgedrag beleid bijvoorbeeld?
 5. Hoe maken ze gebruik van nieuwe technieken/computers/digiborden?
 6. Wat doen ze bij problemen met kinderen, maar ook hoe gaan ze om met talenten?
 7. Wanneer zijn er rapporten en hoe is het beoordelingssysteem?
 8. Wat is de grootte van de groepen? Zijn er combinatieklassen?
 9. Wat zijn de lestijden (continurooster of anders)?
 10. Is er een BSO aan de school gelegen?
 11. Hoe ziet de buitenspeelplaats eruit? Is er genoeg ruimte voor alle kinderen? En hoe is de veiligheid op het schoolplein (qua toezicht en pesten)?
 12. Waar gymmen ze?
 13. Hoe voelt de sfeer in de school?
 14. Zijn de groepen schoon/netjes/ordelijk?

Vergeet niet ook het onderwijsinspectierapport en de schoolgids te lezen. Daar haal je ook veel informatie over de school uit!

Inschrijving

Er zijn scholen met wachtlijsten, wacht dus niet te lang met inschrijven. Wij hebben binnen een paar weken de (voor)inschrijving verstuurd. Zo, dat is dat! Bij ons op school volgt er nog een definitieve aanmelding en bevestiging van plaatsing. Dit is niet gebruikelijk bij elke school. Kijk dus goed naar de werkwijze op jullie school.

“Want wat iedere mama wil, is dat haar kind gelukkig is. En dus ook gelukkig is op school.”

De grote dag komt eraan

School uitgezocht, check! Ingeschreven, check! Nu komt de grote dag langzaam nabij. Beetje bij beetje bereiden wij hem voor. Onze bijna-kleuter heeft al af en toe vragen over de basisschool. Dan nemen we echt even de tijd om met hem hierover te praten. Ook stellen wij hem vragen. Wat doe je op de basisschool? Wat wil je daar eten? Hoe ziet je dag eruit? Ook wandelen of fietsen we regelmatig naar de basisschool. Zo ziet hij al de route en de school zelf.
Straks nemen we goed afscheid bij het kinderdagverblijf. Ook niet onbelangrijk. Gaat jou kindje naar de opvang? De overgang kan best groot zijn als dat niet zo, hoor ik van meerdere mama’s. Alvast oefenen kan dan geen kwaad. Extra playdate inplannen maar?

 “Hij…. die de wereld elke dag een beetje mooier maakt door er gewoon te zijn.”

De eerste schooldag!

Ik kijk met een dubbel gevoel uit naar de eerste schooldag. Natuurlijk vind ik het super leuk voor hem om nieuwe dingen te leren, te worden uitgedaagd, nieuwe vriendjes te maken. Oftewel hij zal zich ontwikkelen naar een nog meer eigen mannetje die de wereld elke dag een beetje mooier maakt door er gewoon te zijn.

En er is de andere kant. We krijgen een nieuw ochtendritme. We mogen nog eerder uit bed. De eerste wenperiode met misschien wel extra vermoeidheid. Ik mag lunchtrommels vullen (zo meteen meer over!). De speelafspraakjes na schooltijd. Hoe doet jou kind het-vragen. Scenario’s waar ik wat minder naar uit kijk. Is het mijn onzekere ik die af en toe om de hoek komt kijken, de ik-wil-overal-op-voorbereid-zijn die hard schreeuwt of is het voor iedere mama best wel een beetje spannend? Allerlei vragen schieten door mijn hoofd. Vind mijn peuter-straks-kleuter de school wel leuk? Vind hij de juf/meester wel lief? Maakt hij leuke vriendjes? Want wat iedere mama wil, is dat haar kind gelukkig is. En dus ook gelukkig is op school. Arg, iets met loslaten en heel cliché… maar wat gaat de tijd toch snel!

Schoolspullen

Genoeg gezwijmel en over tot de praktische orde… Voor de eerste schooldag start zijn er ook een aantal spullen die je kind mag meenemen. Super leuk om samen nieuwe spulletjes te gaan kopen. Zo lekker praktisch als ik ben, heb ik wat ideeën in een overzichtje gezet. De items kun je ook prima als cadeau voor de vierde verjaardag vragen, net zo handig.

 1. Kinder rugzak
 2. Dopper drinkfles
 3. Yumbox Panino lunchbox
 4. Lunchtrommel voor het fruit
 5. Gymtas
 6. Rucanor Gymschoenen

Wij hebben bovenstaande spulletjes al in huis. Wat kan ik zeggen, ik bereid graag alles goed voor…

Lunchtrommels vullen

Dan nog over die lunchtrommel. Ik ben zelf fan van de Easy Peasy boeken. Easy Peasy Kids (kook)boeken zijn voor ouders met veel recepten die naast gezond, voedzaam en smaalvol ook makkelijk te maken zijn. Klinkt als muziek in de oren voor mij. Ook geeft Easy Peasy mij veel inspiratie en houvast om slimme keuzes te maken en zo mijn kinderen een gezonde basis te geven. Het zal een uitdaging zijn om iedere dag een gevarieerde, voedzame én lekkere invulling te bedenken voor in zijn broodtrommel. Met tips als ‘in het ritme’ komen, slim voorbereiden en weten wat je kind op een dag ongeveer nodig heeft aan voedingsstoffen geeft mij nieuwe inspiratie. Ze hebben nu ook een Easy Peasy Lunchbox, die boek sluit precies hier goed bij aan.

Zelfstandigheid

Wat ikzelf even vergeten was in alle zaken rondom naar school gaan, is dat scholen een aantal praktische eisen hebben wat je kind zelfstandig moet kunnen. De juffen en meester zijn niet hetzelfde als de pedagogische medewerksters op het kinderdagverblijf of een oppas-oma/opa en hebben een andere rol in het leven van je kind. Maar wist je dat je kind zichzelf aan en uit moet kunnen kleden? Bij een rits of veters wordt nog wel geholpen hoor, pfiew. Of dat je kind overdag zindelijk moet zijn? Een incidentje is geen probleem, maar structureel een incident vinden ze niet zo fijn. En slaapt je kind in de middag niet meer? Tja, school is indrukwekkend en vermoeiend. Gelukkig is je kind nog niet leerplichtig het eerste jaar en kun je af en toe je kind een middag thuis laten, zodat hij/zij even lekker kan bijkomen.

“Heel cliché… maar wat gaat de tijd toch snel!”

Voor de eerste schooldag begint, mag hij eerst nog zijn vierde verjaardag vieren. Wat er op het wensenlijstje van mijn bijna-kleuter staat, zal ik binnenkort laten zien!

Laat je weten hoe jij de eerste schooldag hebt van je kind hebt ervaren? Of als deze dag nog mag komen, ben je er al mee bezig? Kijk jij er naar uit? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen.