8 tips om weer een blije mama te worden

8 tips om weer een blije mama te worden

Mama worden is het meest bijzondere wat ik heb meegemaakt. Een gezin hebben is zo veel rijkdom. Of je nu zelf hebt gebaard, als ‘bonus’ hebt gekregen, via adoptie of welke prachtige manier dan ook. Het warm worden van mijn hart als zij glimlachen of een huilend moederhart als zij pijn hebben. Maar nee, dit is niet een zwijmel verhaal. Ik vind mama zijn ook pittig, vermoeiend en soms zwaar. Zeker als er fases bij mijn peuter of dreumes zich aandienen. Het geheim heb ik dan ook niet voor je. Wel heb ik 8 ideeën hoe je het meest gelukkig kan zijn als mama, vanuit de positieve benadering. Dat je jezelf waardeert als mama en hoe jij verbinding maakt met en tussen je kind(eren).

1. Slaap voldoende

Bij veel mama’s is slaap het eerste waarop wordt ingeleverd. Tot een uur per dag zelfs! Terwijl slaap ervoor kan zorgen dat je hersteld. En wie wordt er nu niet gelukkiger van meer slaap?

2. Doe waar je gelukkig van wordt

Een hobby of iets doen wat je leuk vind is zó belangrijk. Het leven als mama is al druk bezet en we geven graag elk uurtje van onze tijd uit aan schoonmaak, social media checken of eigenlijk alles waarvan we denken dat we de ‘perfecte’ mama zijn. Het hoeft niet perfect. Hoe erg is het als je een uurtje voor jezelf neemt en dan iets doet waar je gelukkig van wordt. Laat de was een keer staan, douche een keer minder, eet een keer een boterham als avondeten of plan een afspraak minder in én ga spelen met je kind(eren).

3. Laat het los

Wordt de stapel was van de vorige stap hoger? Heb je weer een afspraak waar je niet zoveel zin in hebt? Ben je aan het sporten, maar denk je aan wat thuis allemaal op je ligt te wachten? Probeer het los te laten. Er moet altijd van alles. Je krijgt het toch nooit af. Het stof in huis ligt er binnen de kortste keren weer of  je peuter loopt met vieze handjes toch weer tegen die blinkend schone ramen. En die ramen waren dan net 20 minuten geleden gedaan. Geniet van wat je op dat moment doet, laat de rest even los en kijk eens wat er gebeurt met je. Ik verwacht een glimlach op je gezicht.

4. Wees dankbaar

Elke dag drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent. Ik probeer het elke avond. En het schiet er vaak bij in. Maar als ik het wél doe, waardeer ik meer de dingen en mensen om mij heen. Ik word er milder van. Voor mezelf en voor mijn omgeving. Het schijnt dat het angst zelfs verminderd. Probeer elke dag even te denken aan wat je allemaal hebt. Je bent mama, je hebt pracht kindjes, je hebt…. (vul zelf maar in).

5. Pak je rust

Elke dag een moment rust. Of dat nu met een kop koffie is, een meditatie, een wandelingetje of even op de bank liggen. Dat gevoel van rust zal je jezelf dankbaar voor zijn. En je kinderen jou ook :D.

6. Vraag hulp

Schroom niet om hulp in te schakelen. Vraag je ouders of een lief buurmeisje om een avondje op te passen, vraag de buurvrouw of je kind daar een uurtje mag spelen, vraag je partner of hij een keer wilt koken of regel een schoonmaakster voor een paar uurtjes per week. Er zijn genoeg mogelijkheden zodat jij af en toe even je rust kan pakken of te doen waar je gelukkig van wordt. Jezelf wegcijferen hoeft niet, af en toe aan jezelf denken is juist groot goed.

7. Breng tijd door met je partner

Geniet van elkaar. Wacht niet tot de kindjes groter zijn en dat je opzij kijkt en niet weet wat je elkaar te vertellen hebt. Ga samen koffie drinken in de stad en lach als hij/zij naar je lacht.

8. Voel je niet schuldig

Gestrest? Gefrustreerd? Moe? Onzeker? Dat geeft helemaal niets! Dat hoort erbij, dat mag. Je bent niet gelijk een slechte moeder. Jij bent niet meer of minder dan een andere mama. Voel je niet schuldig en kijk met een positieve bril. Neem even een rust momentje, drink een kop koffie, neem een powernap of loop een rondje buiten.

Ik vertel je niet wat je MOET doen. Ik wil zelf dolgraag leven volgens bovenstaande inzichten. Dat is mijn doel en daar ga ik voor. En ben ik zelf dé gelukkige mama? Ik zie mijzelf meer als een gelukkige mama in-wording.