Zindelijk in de zomer

Zindelijk in de zomer

Mooi weer, vakantie en een tuin. Dan heb je in ons geval alle elementen voor een peuter die zindelijk wordt in vijf dagen, zónder luier. Hoe wij dat hebben aangepakt, deel ik graag op mijn blog.

Buiten spelen

Tijdens de zomer spelen veel kinderen lekker buiten. Een uitgelezen kans om zindelijk aan te pakken zonder frustratie of irritante van natte banken of onder gezeken houten vloeren. Spelen in de tuin dus. En een leuk plaspotje erbij. Oh ja, leg ook maar een stapel reserve kleertjes klaar. Elk kind bepaald zelf zijn eigen tempo, hij/zij moet er klaar voor zijn. Wanneer weet je of jouw peuter deze verantwoordelijk kan dragen? Het is wel een voorwaarden dat je peuter al interesse toont in het grote toilet, al kan aangeven wanneer ze moeten plassen of poepen én het niet fijn vindt om met een volle luier rond te lopen.

Ongelukje? Geeft niets!

Zodra er een ongelukje in de tuin gebeurd, komt onze peuter naar ons toe gerend. Tja, met een natte broek en dát voelt niet lekker aan. Dan maar uitleggen wat er is gebeurd: “Ja, je hebt in je broek geplast.” “Het potje staat daar, voelde je het plasje wel aankomen?” “Nu ben je inderdaad nat.” ”Oh, zit er ook een poepje bij. Dat is inderdaad iewl.” “Zullen we proberen de volgende keer naar je potje te rennen en daar je plas in doen?” Een veelgebruikte conversatie voor ons in die beruchte week! Vooral positief blijven, dat vonden wij belangrijk voor een succesvolle zindelijkheidstraining. Teleurstelling kan namelijk het plasgedrag beïnvloeden. Dus hup;  opruimen, droge kleding aan en doooorrr! De lekkage op de grond kun je met de tuinslang behandelen. Het resultaat na de eerste dag? Ongeveer zeven ongelukjes..

”Oh, zit er ook een poepje bij. Dat is inderdaad iewl.”

Toch een luier?

Wij zijn consequent gebleven, hadden vertrouwen erin dat onze peuter er klaar voor was. Hij sliep in de nachten wel met een luier om. Klinkt dit te streng? Ook hij heeft baat bij duidelijkheid. Hij moet immers leren en vertrouwd worden met het potje en/of het toilet. Morgen wordt het vast beter. En ja, morgen werd het beter. Met dezelfde aanpak hadden we ongeveer vijf ongelukjes. Het lukte zelfs ook één keer! Met een dansje stonden we naast het potje ;). Positief blijven he.

En verder? Op dag drie hadden we nog maar een enkel ongelukje en uiteindelijk op dag vijf alles op het potje!

Beloning

Jippie, een plasje in het potje! Kleine geluksmomentjes voor een mama. Naast dat dansje en/of compliment was er ook een welverdiende sticker. Bij elk plasje één sticker en bij een poepje twee stickers. En was de plaat vol? Dan kreeg hij een beloning. Dit verschilde van een hele lange voorleesavond tot aan autootjes.

Boekje erbij

Wij hebben een leesboekje over zindelijk worden en op het potje gaan vooraf voorgelezen. Handig voor het niet eng vinden om zijn poep en plas af te staan aan het potje of het toilet. Echt een must have vind ik het niet, vooral handig dus.

Nu de nachten nog

Overdag zindelijk kan al rond de peuter tijd, maar in de nachten droog blijven kan iets langer duren. In ons geval zijn er nog weinig droge nachten te vinden.. Ook hier, we weten dat hij graag wil maar dat zijn lijfje nog niet zover is. Geeft niets!

Tip voor als je geen tuin hebt? Trek je kindje overdag een onderbroek onder de luier aan. Dan voelt hij/zij wel wanneer het nat is geworden, zonder dat jij op je knieën de vloer loopt te dweilen.. Ik zou wel de luier snel verschonen, rode billetjes lijken mij niet zo fijn.

Waarom ik veel over ‘wij’ spreek? Manlief heeft het fysieke stuk van het zindelijk maken opgepakt. Puur uit het feit dat dit door mijn lichamelijke beperking niet mogelijk was. Tijdens al het schoonspuiten van de tuin, heeft manlief de plantjes ook maar gelijkt verwend J. En al die wassen kwamen voor zijn rekening, klein detail..

Ik heb beschreven hoe het bij ons is gegaan. De waarheid is wel dat elk kind anders is en het spannend en leuk is als het lukt! Oh en voor jongens en meisje blijken de stappen voor zindelijkheidstraining het zelfde.. Ik ben benieuwd hoe jullie de zindelijk training hebben of gaan vormgegeven, laat je het weten?Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.